RESEPI KEK PISANG THERMOMIX GUNA SUKATAN CAWAN
Bahan A:
3 biji telur
1 cawan gula kastor (sy kurangkan 3/4 cawan)
1 cawan minyak masak
1sk esen vanila
Bahan B:
4 biji pisang berangan atau 8 biji pisang emas atau yang kecil. Taknak lenyekkan pun takpe.
(Nak effect kek gelap, lenyekkan dan biarkan seketika)
Bahan C:
2 cawan tepung gandum
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
Cara-cara:
1. Panaskan oven dahulu selama 10 min, suhu 160'C, api atas bawah.
2. Masukkan butterfly whisk ke dalam mixing bowl.
3. Masukkan Bahan A dan mix [5min/sp.3.5]
4. Remove butterfly whisk. Masukkan Bahan B dan mix [15sec/sp.5]
5. Masukkan Bahan C dan mix [45sec/sp.3]
6. Masukkan dalam bekas dan bakar selama 40-60min, suhu 160'C. Masa bergantung kepada oven.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😊
#tm6withfadzielah
#thermomixmalaysia
#thermomixadvisor
#tm6withfadzielah_video