RESEPI HOMEMADE PANDAN KAYA THERMOMIX TM6

Assalamualaikum,

Post kali ini saya nak kongsikan resepi dan cara untuk buat homemade pandan kaya menggunakan thermomix. Sejujurnya ini kali pertama saya buat dan sangat berpuas hati dengan hasilnya.

Sebenarnya tak pernah terlintas nak buat pandan kaya ni sendiri. Sebab fikir beli tu lagi senang. Alang-alang beli roti, beli terus kaya. Haaa..

Sekarang bila dah pandai buat roti, why not cuba je la kan? Lagipun resepi dari Cokidoo memang hampir 100% akan menjadi. Jom kita tengok resepi dan caranya di bawah. 😀

 RESEPI HOMEMADE PANDAN KAYA THERMOMIX

Bahan A:

15-20 helai daun pandan yang dipotong pendek (~10cm)

Bahan B:
50g gula kastor
3 biji telur(~150g)

Bahan C:
180g santan (1 kotak kecil)
20-30g jus pandan yang diperah

Cara-cara:
1. Search di Cookidoo 'Homemade pandan Kaya'
2. Setkan speed 10 dan buka measuring cup. Masukkan bahan A. Kurangkan speed secara perlahan-lahan sebelum tekan selector untuk stop.
3. Tapis dan perah daun pandan menggunakan untuk dapatkan jus pandan.
4. Bilas mixing bowl dengan air dan lap kering.
5. Masukkan bahan B dan mix [30sec/sp.3]
6. Letak butterfly whisk dan masukkan bahan C. Buka measuring cup dan masak [45min/98'C/sp.1.5]
7. Keluarkan butterfly whisk dan sedia untuk dihidangkan.
8. Simpan dalam bekas kedap udara dan dalam peti.

Boleh dihidangkan dengan homemade killer toast/tangzhong milk bread. Selamat mencuba! 😊

Daun pandang yang telah siap di blend

Pandan Kaya yang dah siap :)

Simpan di dalam bekas dan balance boleh disimpan dalam peti


Sedap dimakan bersama homemade Tangzhong milk bread :)


Hasilnya memang sedap ala-ala papa rich. Cubalah okey :)



Thank You,
FADZIELAH AYUB
Your Friendly Thermomix Advisor