
Assalamualaikum,
Kali ini saya nak kongsikan resepi ayam masak merah menggunakan thermomix. Sejak covid melanda ini, memang susahlah nak dapat jemputan ke majlis kahwin dan sebagainya. Rindu nak makan nasi dan lauk kenduri. Jadi caranya, kita masak sendiri je lah ye.
Ayam masak merah ni sebenarnya ada banyak versi dan resepi. Jadi, saya pun tak tahu nak panggil ini ayam masak merah atau ayam masak tomato. Apa pun, cara masaknya mudah sangat dan sedap. Jom kita tengok resepi dan cara-cara masak ayam masak merah. 😄
RESEPI AYAM MASAK MERAH/TOMATO THERMOMIX
Bahan A:
500g ayam
2 sk serbuk kunyit
1 sk garam halus
Bahan B:
8 ulas bawang merah /1 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
Bahan C:
40g minyak masak
Rempah 3 beradik (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
3-4 sb cili kisar
1 serai diketuk
Bahan D:
4 sb (~50g) sos tomato
4 sb (~50g) sos cili
40g air
Ayam goreng
1 bj bawang besar dihiris bulat
1 sk Nissang/gula secukup rasa
Garam secukup rasa (tak letak)
Cara-cara:
1. Gaul sebati Bahan A, kemudian goreng dan ketepikan. Boleh juga gunakan air fryer.
2. Masukkan Bahan B dan blend [10sec/sp.10]
3. Masukkan Bahan C dan tumis [4min/120'C/sp.1]
4. Masukkan Bahan D dan masak [4min/120'C/reverse, spoon]
Sedia untuk dihidangkan. Kalau makan dengan nasi minyak atau hujan panas pun sedap. Selamat mencuba~ 😊
Thank You,
FADZIELAH AYUB
Your Friendly Thermomix Advisor