kali ini saya nak share resepi mee rebus terengganu. Mee rebus terengganu ni agak berbeza dengan mee rebus negeri lain. Masakan lebih simple, tapi sedap. Kebiasaannya mee rebus ini jadi feveret apabila masuk musim hujan. Sedap makan bila panas-panas. 😁
TM6: MEE REBUS TERENGGANU THERMOMIX
Bahan A:3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Bahan B:
30g minyak masak
1 sk serbuk lada hitam
Bahan C:
Protein (ayam,daging, isi ikan etc.)
700g air
Bahan D:
300g mee kuning
Sayur (carrot, kubis, sawi hijau, tomato, etc..)
Cili (jika ingin pedas)
Fishball (optional)
Udang (optional)
1 sb sos tiram
1/2-1 sk garam secukup rasa
Bahan E:
2 biji telur
Cara-cara:
1. Masukkan bahan A dan blend [5sec/sp.6]
2. Masukkan bahan B dan tumis [4min/120'C/sp.1]
3. Masukkan bahan C dan panaskan air [8min/100'C/reverse, spoon]
4. Masukkan bahan D. Tambah air masak jika mee lebih atau ingin lebih berkuah dan rebus mee [7min/100'C/reverse,spoon]. Kacau mee guna spatula.
5. Masukkan bahan E iaitu telur satu persatu melalui lubang penutup pada 3 minit terakhir. Tutup measuring cup supaya telur masak.
2. Masukkan bahan B dan tumis [4min/120'C/sp.1]
3. Masukkan bahan C dan panaskan air [8min/100'C/reverse, spoon]
4. Masukkan bahan D. Tambah air masak jika mee lebih atau ingin lebih berkuah dan rebus mee [7min/100'C/reverse,spoon]. Kacau mee guna spatula.
5. Masukkan bahan E iaitu telur satu persatu melalui lubang penutup pada 3 minit terakhir. Tutup measuring cup supaya telur masak.
Nota:
1.Pastikan air tidak melebihi paras max level pada step 4.
2. Boleh asingkan mee dan steam mee & sayur sawi jika ingin makan kemudian guna suhu varoma pada step 3 dan masak [15min/varoma/reverse, spoon].
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😊
Masukkan Bahan A
Hasil selepas blend bawang beberapa saat sahaja
Masukkan Bahan B dan tumis
Hasil selepas tumis
Masukkan Bahan C iaitu protein
Masukkan air
Masukkan Bahan D
Masukkan Bahan D
Mee rebus dah siap masak
Sedia untuk dihidangkan
Comfort food musim hujan 😁
Tonton video penuh cara memasak di sini 😃