APAM COKLAT MOIST THERMOMIX TM6

Jom tengok resipi apam coklat yang moist dan gebu yang boleh buat niaga. Senang sangat buat guna Thermomix dari mula bancuh adunan sehinggalah kukus apam hanya menggunakan Thermomix sahaja.

TM6: APAM COKLAT MOIST THERMOMIX

Bahan A:

2 biji telur
1 sk esen vanila
200g gula
150g susu pekat
170g minyak masak

Bahan B:

250g tepung gandum
60g serbuk koko
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
180g air

Bahan C:

1200g air

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan A dan mix [30sec/sp.4].
  2. Masukkan bahan B dan mix [20sec/sp.3]. Scrape down dan gaul sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam bekas. Preclean mixing bowl dan sapu acuan dengan minyak supaya apam tidak melekat.
  4. Masukkan bahan C dan panaskan air menggunakan function 'Kettle Mode'.
  5. Tuangkan adunan 1/2-3/4 acuan dan letakkan dalam varoma dish.
  6. Kukus apam [18-20min/varoma/sp.2]. Tunggu apam sedikit sejuk dan keluarkan dari acuan.


📌RESEPI GANACHE (OPTIONAL)

Bahan A:

200g dark choc coins

Bahan B:

30g butter
150g susu sejat/fullcream/whipping cream

Cara-cara:

  1. Masukkan bahan A dan kisar [10sec/sp.8].
  2. Masukkan bahan B dan masak [3min/60'C/sp.2].
  3. Tuang dalam bekas dan letakkan coklat ganache sebagai topping.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😃

Lihat Full video ⤵️

Gambar step by step ⤵️

https://www.facebook.com/share/p/15Ds4CLt28/?mibextid=WC7FNe

Get your thermomix today ⤵️

FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482