
Jom tengok resipi apam coklat yang moist dan gebu yang boleh buat niaga. Senang sangat buat guna Thermomix dari mula bancuh adunan sehinggalah kukus apam hanya menggunakan Thermomix sahaja.
TM6: APAM COKLAT MOIST THERMOMIX
Bahan A:
2 biji telur
1 sk esen vanila
200g gula
150g susu pekat
170g minyak masak
1 sk esen vanila
200g gula
150g susu pekat
170g minyak masak
Bahan B:
250g tepung gandum
60g serbuk koko
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
180g air
60g serbuk koko
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
180g air
Bahan C:
1200g air
Cara-cara:
- Masukkan bahan A dan mix [30sec/sp.4].
- Masukkan bahan B dan mix [20sec/sp.3]. Scrape down dan gaul sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas. Preclean mixing bowl dan sapu acuan dengan minyak supaya apam tidak melekat.
- Masukkan bahan C dan panaskan air menggunakan function 'Kettle Mode'.
- Tuangkan adunan 1/2-3/4 acuan dan letakkan dalam varoma dish.
- Kukus apam [18-20min/varoma/sp.2]. Tunggu apam sedikit sejuk dan keluarkan dari acuan.
📌RESEPI GANACHE (OPTIONAL)
Bahan A:
200g dark choc coins
Bahan B:
30g butter
150g susu sejat/fullcream/whipping cream
150g susu sejat/fullcream/whipping cream
Cara-cara:
- Masukkan bahan A dan kisar [10sec/sp.8].
- Masukkan bahan B dan masak [3min/60'C/sp.2].
- Tuang dalam bekas dan letakkan coklat ganache sebagai topping.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😃
Lihat Full video ⤵️
Gambar step by step ⤵️
https://www.facebook.com/share/p/15Ds4CLt28/?mibextid=WC7FNe
Get your thermomix today ⤵️
FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482
Thermomix Advisor
013-972 9482