

Ayam Phat Phet adalah sejenis masakan yang berasaskan ayam yang berasal dari Thai dan sangat popular di negeri-negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.
'Phat Phet' bermaksud tumis dalam bahasa Thai. Hidangan ini memang sangat sedap walaupun sedikit pedas. Jom Che Lah tunjukkan cara masak versi Thermomix.
TM6: AYAM PHAT PHET THAI THERMOMIX
Bahan A:
500-600g ayam1-1 1/2 sk serbuk kunyit
1 sk garam
2 sb minyak (jika guna air fryer)
Bahan B:
5-6 ulas bawang merah5 ulas bawang putih
4-7 tangkai cili merah kecil
3 tangkai cili merah besar dibuang biji
1" halia
1" kunyit hidup
1/2 sk belacan (optional)
30g air
Bahan C:
2 btg serai diketuk90g minyak masak
Bahan D:
1 sk pes asam jawa1 sk gula secukup rasa
1/2-1 sk garam secukup rasa
1 sb sos ikan
3 helai daun limau purut
50g air atau lebih
Bahan E:
Kacang panjangCili merah besar
Bawang besar
Baby corn dan lain-lain
Cara-cara:
- Gaul semua bahan A sehingga sebati dan goreng ayam dalam air fryer atau kuali.
- Masukkan bahan B dan kisar [10sec/sp.10].
- Masukkan bahan C dan tumis [10min/120'C/sp.1].
- Masukkan bahan D dan masak [4min/120'C/reverse,spoon].
- Masukkan bahan E dan masak lagi [4min/120'C/reverse,spoon].
Lihat full video ⤵️
Get your thermomix today ⤵️
FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482
Thermomix Advisor
013-972 9482