

Nak masak kari sedap tapi taknak dapur berkecah semasa menumis? Jangan risau sebab Che Lah nak kongsikan resipi Kari Ikan Merah menggunakan Thermomix. Kalau nak ganti dengan ikan lain pun boleh. Ok jom kita tengok step by step.
TM6: KARI IKAN MERAH THERMOMIX
Bahan A:
1 pek (25g) serbuk kari ikan1 sb serbuk cili
Sedikit air
Bahan B:
6 ulas bawang merah4 ulas bawang putih
1" halia
30g air
Bahan C:
1 sk halba campur2 tangkai daun kari
90-100g minyak masak
Bahan D:
1 sk pes asam jawa300-350g air
Bahan E:
Ikan merah5-6 btg bendi
1 biji tomato dipotong
150-200g santan
Air (jika perlu)
1-1 1/2 sk garam secukup rasa
20g nissang/gula melaka secukup rasa
Cara-cara:
- Bancuh serbuk kari ikan dan cili dengan air.
- Masukkan bahan B dan kisar [10sec/sp.10].
- Masukkan bancuhan serbuk kari dan cili serta bahan C. Tumis [10min/120'C/sp.1].
- Letakkan blade cover jika ada. Masukkan bahan D dan masak [8min/100'C/sp.1].
- Masukkan bahan E dan masak [5-8min/98'C/reverse,spoon]. Tambah masa jika saiz ikan besar/tebal.
- Tuang ke dalam periuk atau bekas.
Jika tiada blade cover, letak ikan secara melintang atas blade supaya ikan tidak terlekat celah blade. (Lihat video)
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😃
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😃
Get your thermomix today ⤵️
FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482
Thermomix Advisor
013-972 9482