
Assalamualaikum.
Hari ni saya nak kongsikan Resepi Apam Balik yang mudah dan boleh sediakan dari rumah sahaja. Kadang-kadang tekak teringin jugak nak rasa makan apam balik dekat pasar malam tu, tapi maklumlah bila dah ada anak kecil, saya jarang bawa anak kecil keluar ke tempat awam yang ramai orang. Bila rasa nak makan, terus tiba-tiba ummi Zayd ni jadi rajin.
Okay, jom tengok bahan-bahan dan cara masak yang simple.
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1biji telur
1/4 atau 1/2 cawan gula (ikut tahap manis)
1 1/2 cawan air
Sedikit garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
1. Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
2. Pukul telur dan gula guna wisk/garfu sehingga sebati dan kemudian masukkan air, garam dan sedikit pewarna teruskan kacau sehingga sebati.
3. Masukan tepung dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tak berketul. Guna penapis senang nak gaul.
Bahan inti:
Kacang tanah di blend (goreng dulu sebelum diblend)
1 tin jagung
Planta
Gula secukupnya
Cara masak:
1. Kalau pakai kuali nonstick, tak perlu letak planta. Kalau kuali jenis melekat, letak sedikit planta supaya tak melekat.
2. Bila dah macam gelembung dan ada lubang-lubang, boleh letakkan sedikit planta, taburkan kacang dan gula.
3. Lipat dua dan angkat bila sudah masak.
Nota:
Untuk Zayd, saya buatkan apam balik yang tidak bergula. Elakkan makanan manis untuk anak-anak ye.
Bila buat homemade apam balik ni, kos pun jimat dan yang penting tak terlalu manis. Cukup-cukup rasa je untuk elak kencing manis nanti. Berpada-pada tabur gula tu jangan berlebihan pulak ye.
FB: Fadzielah Ayub