
Assalamualaikum,
Hari ini ummi nak kongsikan resepi sambal kicap yang sedap dan mudah. Resepi ini diajar sendiri oleh bapak. Biasalah, orang johor sinonim amat dengan sambal kicap ini. Ibarat orang pantai timur dengan sambal belacan dan budu tidak boleh berpisah.
Kata abah Zayd, lepas kahwin baru biasa makan sambal kicap ini. Lagi-lagi dengan menu sup atau ikan bakar. Alhamdulilah, sekarang pun dah jadi feveret abah Zayd. Haha. Jadim setiap kali ummi masakkan sup ayam atau ikan bakar, wajib ada sambal kicap ini.
Jom tengok resepi mudah sambal kicap versi ummi.
Bahan-bahan:
Cili merah kecil
Garam
Gula
1 biji bawang putih
Kicap
Cara-cara:
Tumbukkan kesemua bahan diatas sampai lumat atau hancur
Letakkan kicap (kepekatan ikut citarasa)
Selamat mencuba!~
Fadzielah Ayub