
Assalamualaikum,
Cuti sekolah pun tak, balik kampung lagi lah tak. Tetapi boleh pulak teringin nak makan ayam masak merah kenduri bulan puasa ni. Ada rahsia yang buatkan lauk ni memang sedap dan lain dari biasa. Cara masak pun mudah. Jom tengok resepi dekat bawah.
Bahan-bahan:
1/2-1 ekor ayam. ilah guna 1/2 ayam
Serbuk kunyit untuk goreng ayam
2 sudu besar cili kering yang di blend
*3 biji bawang besar atau lebih
*5 biji bawang putih atau lebih
*1-2 inci halia
*1 inci belacan
4-8 batang serai diketuk
Kicap secukup rasa
2 sudu besar gula atau secukup rasa (sy guna gula melaka)
2 sudu kecil garam halus atau secukup rasa
Cara-cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng separuh masak. Tak perlu garing nanti isi keras.
2. Blend bahan bertanda (*).
3. Gunakan minyak goreng ayam itu dan goreng serai sampai berwarna coklat atau naik bau.
4. Masukkan cili blend dan bahan (*) yang diblend. Masak sampai garing dan terbit minyak.
5. Masukkan gula, garam dan kicap secukup rasa.
6. Masukkan ayam. Kemudian gaul sehingga sebati dan ayam masak.
Fuhh.. Memang sedap kalau makan dengan nasi putih panas atau nasi minyak. Bau pun memang buat tak tahan dah nak makan..Haha
Boleh tengok gambar step by step. Tak rugi cuba. 😋
#resepi_FA

Cuti sekolah pun tak, balik kampung lagi lah tak. Tetapi boleh pulak teringin nak makan ayam masak merah kenduri bulan puasa ni. Ada rahsia yang buatkan lauk ni memang sedap dan lain dari biasa. Cara masak pun mudah. Jom tengok resepi dekat bawah.
Bahan-bahan:
1/2-1 ekor ayam. ilah guna 1/2 ayam
Serbuk kunyit untuk goreng ayam
2 sudu besar cili kering yang di blend
*3 biji bawang besar atau lebih
*5 biji bawang putih atau lebih
*1-2 inci halia
*1 inci belacan
4-8 batang serai diketuk
Kicap secukup rasa
2 sudu besar gula atau secukup rasa (sy guna gula melaka)
2 sudu kecil garam halus atau secukup rasa
Cara-cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng separuh masak. Tak perlu garing nanti isi keras.
2. Blend bahan bertanda (*).
3. Gunakan minyak goreng ayam itu dan goreng serai sampai berwarna coklat atau naik bau.
4. Masukkan cili blend dan bahan (*) yang diblend. Masak sampai garing dan terbit minyak.
5. Masukkan gula, garam dan kicap secukup rasa.
6. Masukkan ayam. Kemudian gaul sehingga sebati dan ayam masak.
Fuhh.. Memang sedap kalau makan dengan nasi putih panas atau nasi minyak. Bau pun memang buat tak tahan dah nak makan..Haha
Boleh tengok gambar step by step. Tak rugi cuba. 😋
#resepi_FA
![]() |
Gaul ayam dengan kunyit dan sedikit garam |
![]() |
Nilah rupa ayam yang telah digoreng. Tak perlu garing sangat ye |
![]() |
Tumis serai sampai naik bau. Yummm |
![]() |
Bawang dan lada yang di blend |
![]() |
Tumis semuanya sampai pecah minyak |
![]() |
Letak sedikit kicap |
![]() |
Letakkan ayam |
![]() |
Tadaaaa dah siap! |
Selamat Mencuba!
