RESEPI AYAM UNGKEP

Assalamualaikum,

Lately tekak teringin nak makan nasi panas dengan dengan ayam ungkep yang biasa bapak masak. Allah.. Rindunya dekat bapak. Biasanya kalau bapak masak, walaupun lauk kering simple-simple pun mesti sedap. Makan pulak dengan sambal kicap pedas tu. Orang jawa memang suka makan lauk kering-kering kan? Boleh bertambah makan dengan nasi putih panas. Hehe

Bila dah berjauhan dengan keluarga dari kampung, terpaksalah belajar berdikari. Teringat mak masak, call mak mintak resepi. Teringat lauk bapak masak, call mintak resepi. Of course rasanya takkan sama sebab air tangan yang masak pun orang lain. Ok lah dari dok teringat-ingat dalam kepala macam orang mengidam pula.  Jom tengok resepi ayam ungkep ni.

Resepi Ayam Ungkep

Bahan-bahan:
1 ekor ayam siap potong
1biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
4 batang serai
1sb or less jintan manis (tumbuk)
1sb or less biji ketumbar (tumbuk)
Halia
Kunyit hidup (saya ganti serbuk kunyit)

Cara-Cara:
1. Tumbuk jintan manis dan biji ketumbar
2. Blend bawang besar, serai, halia, dan bahan tumbuk
3. Campurkan serbuk kunyit dan garam secukup rasa
4. Gaul dengan ayam
5. Panaskan minyak (jangan banyak sangat)
6. Masukkan ayam dalam kuali
7. Letak air
8. Tutup kuali dan masak sehingga air kering dan empuk.
9. Kalau jenis suka pedas, boleh letak cili api

RESEPI AYAM UNGKEP
Sediakan bahan-bahan

RESEPI AYAM UNGKEP
Tumbuk jintan manis dan ketumbar

RESEPI AYAM UNGKEP
Masukkan semua ke dalam blender

RESEPI AYAM UNGKEP
Lepas masukkan serbuk kunyit (sebab tak guna kunyit hidup)

RESEPI AYAM UNGKEP
Gaulkan semuanya hingga sebati

RESEPI AYAM UNGKEP
Gaulkan dengan ayam


RESEPI AYAM UNGKEP
Masak dalam kuali dan tutup

RESEPI AYAM UNGKEP
Tadaaaa. Dah siap. Sedappp weh!

RESEPI AYAM UNGKEP

Sebenarnya banyak versi resepi ayam ungkep ni. Ada yang letak santan dan ada yang tak. Tapi versi bapak yang memang asal orang jawa tak letak santan. Katanya dulu mereka orang susah. Nak bagi lauk tahan lama, tak letak santan.

Dah siap masak, makan dengan nasi panas. Fuh, jangan salahkan lauk kalau makan bertambah.

Nota: Baru tahu 'ungkep' maksudnya 'tutup'. Nak masak memang kena tutup. 😂



No comments