JOM MASAK SOTONG MASALA THERMOMIX

Ini antara salah satu resepi wajib buat  dalam Cookidoo. Mesti okeh sebab sedap rupanya. haha. 😁

Dulu tak pernah dengar pun masakan masala. Garam masala atau masala sebenarnya adalah campuran rempah atau herba yang panas. Terkenal sebagai masakan india. Ala-ala kari pun ada skit.

'Garam Masala' - pertama kali baca ingatkan garam betul. garam yang masin tu. Tapi rupanya sejenis rempah. haha.

Dalam video ni saya gantikan garam masala tu dengan rempah kari daging. Tak letak rempah masala. Sotong pulak tersilap keluarkan plastik kepala sotong je. hahahaha. Proceed je la.

Macam biasa kadang-kadang derhaka jugak resepi guna bahan yang ada dan mesra kanak-kanak yang tak pedas.

Highly recommended. Sedap makan dengan nasi putih panas-panas. 😊

Resepi yang sama, step yang sama. Boleh adjust untuk ganti dengan ayam, daging dan lain-lain.





Untuk resepi dalam cookidoo, boleh tengok kat sini.


RESEPI MASALA SQUID
Ingredients:
300 g squid, cleaned, skin removed, score in a criss-cross pattern and cut in pieces
25 g shallots
3 garlic cloves
10 g fresh ginger
25 g cooking oil
1 stalk curry leaves
10 g chilli powder
1 tsp ground turmeric
10 g fish curry powder
10 g oyster sauce
20 g tomato sauce
½ tsp salt
1 fresh red chilli, cut in slices
1 fresh green chilli, cut in slices

Preparation:
1. Place squid in mixing bowl, making sure that they are evenly distributed in mixing bowl, place splash guard on top of mixing bowl lid and start High Temp. . Transfer to a bowl and set aside, drain off liquid.
2. Place shallots, garlic cloves and ginger in mixing bowl, chop 5 sec/speed 6. Scrape down sides of mixing bowl with spatula.
3. Add cooking oil, curry leaves, chilli powder, ground turmeric and fish curry powder, sauté 5 min/120°C/speed 2.
4. Add drained squid, oyster sauce, tomato sauce, salt, red chilli and green chilli, cook without measuring cup 3 min/120°C//speed . Transfer to a serving plate. Serve hot.

--

Selamat Mencuba!