RESEPI AYAM MASAK BALI THERMOMIX TM6

Assalamualaikum,

Kalau ikutkan ini resepi rekod sejak tahun lepas lagi. Baru berkesempatan untuk upload dan berkongsi. hehe. Ayam masak bali ni cara masaknya lebih kurang hampir sama kita buat ayam masak merah. Cuma yang membezakan adalah beberapa bahan tambahan.

Kalau makan dengan putih panas-panas ataupun suam, fuhhhhh memang boleh bertambah! sebab ini juga salah satu lauk kegemaran saya. Ok jom kita tengok resepi dan cara masak ayam bali menggunakan thermomix.

RESEPI AYAM MASAK BALI THERMOMIX
Bahan A:
500-800g ayam
2sk serbuk kunyit
1sk garam

Bahan B:
6-7 ulas bawang merah
4-5 ulas bawang putih
1-2" halia

Bahan C:
80g minyak masak
30g cili kisar
4-5 batang serai diketuk
2 tangkai daun kari
Daun limau purut (optional)

Bahan D:
30g sos cili
30g sos tomato
20g sos tiram
1/2 sb nissang/gula melaka
1sk garam
50g kicap manis
Sedikit air untuk berkuah
Ayam goreng

Cara-cara:
1. Gaulkan Bahan A dan goreng. Kemudian ketepikan seketika.
2. Masukkan Bahan B ke dalam mixing bowl dan blend [10sec/sp.10]
3. Masukkan Bahan C dan tumis [8min/120'C/reverse, sp.1]
4. Masukkan Bahan D dan masak [5min/varoma/reverse, spoon]

Olahan dari resepi asal oleh Fiey Ahmad.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😊




Tonton video penuh cara memasak di sini :)
Thank You,
FADZIELAH AYUB
Your Friendly Thermomix Advisor