
Assalamualaikum,
Kali ini saya nak kongsikan resepi kailan goreng belacan menggunakan thermomix tm6. Selalu kalau kat kedai mesti akan order nasi putih lauk tomyam dengan sayur kailan ikan masin kan?
Disebabkan ikan masin tiada, maka saya gantikan dengan belacan. Rasa pun sedap. Jom kita tengok resepi dan cara-caranya. 😀
RESEPI KAILAN GORENG BELACAN THERMOMIX
Bahan A:
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili kecil
1sb ikan bilis
1/4sk belacan
Bahan B:
Sedikit minyak masak
Bahan C:
1 tangkai cili dipotong
Batang kailan
1sb sos tiram
1/4-1/2 sk garam halus
Sedikit air
Bahan D:
Daun kailan
1sb kicap
Cara-cara:
1. Masukkan bahan A dan blend [6sec/sp.6]
2. Masukkan bahan B dan tumis [4min/120'C/sp.1]
3. Masukkan bahan C dan masak [3min/120'C/sp. Reverse spoon]
4. Masukkan bahan D dan masak [3min/120'C/sp. Reverse spoon]
Tip/nota: Untuk masakan sayur hijau yang lembut berdaun seperti sawi, kangkung, bayam dan lain-lain cukup hanya 3 minit sahaja. Step-3 itu tambahan disebabkan batang kailan yang agak sedikit keras. Untuk daun kailan pula dimasak cukup 3 minit sahaja pada step ke-4.
Sedia untuk dihidangkan dan selamat mencuba 😊