DAGING MALBARI THERMOMIX TM6/TM7



Dulu Che Lah tak pernah tahu dan rasa pun tentang Daging Malbari ini. bila tengok dalam support group ramai yang cakap sedap. Rasa seakan macam masakan daging kicap berempah. Paling menarik proses memasak daging malbari ni ialah sangai rempah. jom kita tengok resipi di bawah.

TM6: DAGING MALBARI THERMOMIX

Bahan A:

1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 sb biji ketumbar
1 btg kayu manis
1 bunga lawang
5 buah pelaga
3 biji cengkih

Bahan B:

100g (~8 ulas) bawang merah
5 ulas bawang putih
1" halia
1 sb cili kisar
50g minyak masak

Bahan C:

500-700g daging
90-100g kicap manis
40g gula melaka/nissang
40g kerisik
1 sb pes asam jawa
1/2 sk garam secukup rasa (sy tak letak)

Cara-cara:

  1. Pastikan mixing bowl kering dan masukkan bahan A. Sangai rempah [5min/100'C/sp.1].
  2. Tutup measuring cup dan kisar [1min/sp.10].
  3. Masukkan bahan B dan kisar [30sec/sp.10].
  4. Masukkan bahan C dan masak [60min/98'C/reverse,spoon].
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😊

Kredit resipi: Ku Syazwani




Full video ⤵️
-

Gambar step by step ⤵️
https://www.facebook.com/share/p/1A57pVmhR4/?mibextid=wwXIfr
Get your thermomix today ⤵️

FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482