BUBUR KACANG HIJAU DURIAN THERMOMIX TM6

Bubur kacang hijau antara favourite dessert rakyat Malaysia. Cara masak bubur kacang hijau ini boleh dipelbagaikan dengan bahan lain selain kacang hijau seperti durian, sagu, jagung dan sebagainya. kali ini disebabkan musim durian, saya letakkan durian dalam masakan bubur kacang ini.

TM6: BUBUR KACANG HIJAU DURIAN THERMOMIX

Bahan A:

200g kacang hijau

Bahan B:

800g air

Bahan C:

2 helai daun pandan disimpul
200g isi durian
80-100g nissang/gula melaka/putih
3/4 sk garam
200g santan (1 kotak kecil)

Cara-cara:

1. Letakkan mangkuk diatas penutup mixing bowl dan tekan Scale/Penimbang. Timbang 200g kacang hijau.
2. Basuh dan rendam kacang hijau 2-3 jam atau semalaman.
3. Toskan air dan masukkan kacang hijau ke dalam mixing bowl. Masukkan bahan B dan rebus kacang [30min/100'C/reverse,spoon].
4. Masukkan bahan C dan masak [15min/98'C/reverse,spoon].
5. Tambah masa jika kacang belum lembut. Tambah air atau gula secukup rasa jika perlu.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba~ 😊

Nota/Tips:
1. Boleh tambah kuantiti kacang dan sukatan air 4x berat kacang. Tambah air jika ingin kuah cair.
2. Tambah masa memasak 15min pada step 3 jika tak rendam kacang.
3. Boleh tambah sagu bersama Bahan C.



Lihat Full video ⤵️


Gambar step by step ⤵️
https://www.facebook.com/share/p/Te5gLPkzmtjYbSoW/?mibextid=WC7FNe

Get your thermomix today ⤵️

FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482