
Ayam masak merah adalah salah satu menu yang popular terutamanya bila musim kenduri. Rasa pedas, manis dan tomato menjadikan ia sebagai pelengkap hidangan nasi putih, nasi minyak atau nasi tomato.
Jom kita tengok step by step cara nak masak Ayam Masak Merah menggunakan Thermomix.
TM6: AYAM MASAK MERAH (SPICY TOMATO CHICKEN) COOKIDOO THERMOMIX
Bahan A:
700g-1.5 kg ayam
1-2 sk serbuk kunyit1 sk garam
2 sb minyak (jika guna air fryer)
Bahan B:
6-12 tangkai cili kering direndam4 ulas bawang putih
80g bawang merah
1 btg serai
1" halia
1" lengkuas (tak letak)
20g air
Bahan C:
80g minyak masakBahan D:
3 sb pes asam jawa200g pes/puri tomato
1 sb gula
1 sk garam
220g air
Bahan E:
1 biji bawang merah besar/holland dihirisCara-cara:
- Search di Cookidoo "Ayam masak merah (spicy tomato chicken)" https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r362869
- Masukkan semua bahan A dalam bekas dan gaul sehingga sebati. Goreng ayam dalam kuali/air fryer/oven.
- Masukkan bahan B ke dalam mixing bowl dan kisar [10sec/sp.10]. Scrape down dan kisar lagi [10sec/sp.10].
- Masukkan bahan C dan tumis [10min/120'C/sp.1].
- Masukkan bahan D dan masak [2min/100'C/sp.1].
- Masukkan ayam goreng dan bahan E. Masak lagi [5min/100'C/reverse,spoon].
Lihat full video ⤵️
Get your thermomix today ⤵️
FADZIELAH AYUB
Thermomix Advisor
013-972 9482
Thermomix Advisor
013-972 9482